Recept » Huvudrätter och middagstips » Lamm och kalvkött » Grönsaksbräserad lammstek

Grönsaksbräserad lammstek


Den goda lammsteken tillagas i ugnen omgiven av grönsaker och mustig buljong. Det blir riktigt med sky, som utgör grunden till en utsökt, väldoftande sås.

Gammaldags grönsaksbräserad lammstek

Gammaldags grönsaksbräserad lammstek

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

3

hours 
I ugnen

2

tim

Det bästa receptet på gammaldags grönsaksbräserad lammstek från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 1 lammstek, ca 1 ½ kg

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 tsk smulad timjan

  • 1 tsk smulad rosmarin

  • 1 smulad lagerblad

  • 1 stor gul lök

  • 1 stor morot

  • 1 bit rotselleri

  • 2 dl köttbuljong

  • 2 dl torrt vitt vin

  • 2 tsk arrowrot eller potatismjöl

Så här gör du:

  • Putsa lammsteken och skär bort bäckenbenet (eller be affären göra det).
  • Skala och skär vitlöken i strimlor och späcka steken med dem. Gnid in steken med kryddorna.
  • Lägg steken i en liten ugnssäker form eller i en långpanna. Stick in kött termometern från sidan, så att spetsen kommer mitt i köttet. Hela röret ska vara inne i köttet.
  • Ansa och skär grönsakerna i tärningar och lägg dem runt steken. Häll över buljongen.
  • Stek lammsteken i 175 °C tills köttet har lagom temperatur – 70 °C för rosa kött eller 75°C för genomstekt. Späd med vinet under stekningen. Tag ut den färdiga steken och låt den vila 10 – 15 minuter.
  • Sila stekskyn i en kastrull, koka upp och vispa ner arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten. smaka av såsen med salt och peppar. Skär upp steken i tunna skivor och servera.

Kockens tips

  • Fryst lammstek bör tinas innan tillagningen.
  • Dryckförslag: Rött vin eller öl.
  • Serveringsförslag: Servera med potatisgratäng och haricots verts eller brytbönor.
Handla ingredienser till Grönsaksbräserad lammstek

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Lammklubba med myntasås

Nästa recept

Kryddörter