Guacamole är en krämig och stark avokadosås från det mustiga mexikanska köket. Den är underbar som dipsås speciellt till de mexikanska majschips som kallas nachos.
Gammaldags guacamole
Antal
4
portionerTillagningstid
15
minutesDet bästa receptet på gammaldags guacamole från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 – 5 portioner:
2 väl mogna avokador
2 msk finhackad gul lök
1 msk pressad lime eller citron
½ tsk salt
½ – 1 tsk tabasco eller ½ dl mild tacosås
ev en vitlöksklyfta
1 tomat eller ¼ granatäpple
Så här gör du:
- Dela avokadorna och tag bort kärnan. Gröp ur köttet och lägg det i en skål.
- Mosa avokadoköttet lite slarvigt med en gaffel.
- Tillsätt lök, limesaft, salt och tabasco. Rör om ordentligt. Krydda gärna med krossad vitlök.
- Skär tomaten i 4 klyftor och tag bort kärnorna. Dela klyftorna i små tärningar och strö dem ovanpå guacamolen. Om du föredrar granatäpple framför tomat, gröper du ur kärnorna, hackar äpplet och strör det över.
Kockens tips
- Guacamole får en mildare smak om du tillsätter ½ dl gräddfil eller créme fraiche.
- Dryckförslag: Öl, vin och kanske ett litet glas tequila – ett mexikanskt brännvin.
- Serveringsförslag: Servera som dip till potatis- eller majschips, eller som tillbehör till grillat kött.