Gammaldags italienskt bröd med frukt och rosmarin
Kategori
Bakverk
Bröd på italienska behöver inte enbart innebära vitt bröd till osten eller salladen. Solbelysta sluttningar ger skördar av frukter, nötter och kryddor som här blir spännande ingredienser i ett gott matbröd.
Tillagningstid
50 minuter
Wait Time
1 timme
Total Time
50 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 2 bröd:
- ½ pkt jäst, 25 g
- 2 ½ dl vatten
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 2 dl pinjenötter
- 1 dl russin
- 1 dl torkade aprikoser
- 1 msk krossad eller mald rosmarin
- 7 – 8 dl vetemjöl
Instruktioner
Så här gör du:
- Smula jästen i en bunke. Slå fingervarmt vatten, ca 37 °C, i bunken och rör ut jästen i det.
- Tillsätt olivolja, salt, nötter, russin, aprikoser och rosmarin och rör om. Blanda i mjölet men spara lite till utbakningen. Knåda ordentligt till en smidig deg och låt sedan degen jäsa i bunken 30 – 40 min.
- Tag upp degen på bakbord, knåda lätt och forma den till ett eller två bröd. Låt jäsa på plåt under duk 30 – 40 min. Grädda brödet i 200 °C ca 25 min. Låt svalna på bakgaller under en handduk.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera på frukostbrickan, ta med i picknickkorgen eller ställ fram till lunchsalladen.
Dryckförslag
Öl, te eller rosévin, beroende på vad du serverar till brödet.
Kockens tips!
Du kan byta ut pinjenötterna mot valnötter, mandel eller andra nötter. Tänk emellertid på att vissa är allergiska mot nötter.