Gammaldags jambalaya
Kategori
Fläskkött
Jambalaya har sitt ursprung i New Orleans, där blandningen av spansk, indiansk, fransk och afrikansk matkultur har skapat det som kallas kreolsk kokkonst.
Tillagningstid
45 minuter
Total Time
45 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 grön paprika
- 4 tomater
- 2 msk majsolja
- 2 dl långkornigt ris
- 4 dl hönsbuljong
- 200 g lättrökt skinka
- ev 100 g kryddig korv t ex peperoni
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 200 g skalade räkor
Instruktioner
- Hacka löken och skala vitlöksklyftorna. Strimla paprikan. Doppa tomaterna i hett vatten. Skala och hacka dem.
- Fräs löken och paprikan i majsoljan några minuter utan att det får färg. Pressa ner vitlöken och tillsätt tomaterna och riset. Fräs en stund under omrörning. Späd ev med lite buljong.
- Skär skinkan och korven i bitar. Lägg dem i grytan och späd med resten av buljongen.
- Krydda med salt, peppar, timjan och basilika. Koka upp och låt sjuda under lock 20 min. Rör till sist ner räkorna och servera omedelbart. Spara ev lite skinka och räkor för garnering.
Noteringar
Serveringsförslag
För den som tycker om “het” mat passar tabasco, chutney och chilisås utmärkt till jambalaya.
Dryckförslag
Öl, mineralvatten eller ett torrt vitt vin.
Kockens tips!
Använd gärna fullkornsris eller vildrisblandning i stället för det långkorniga riset. Se paketet för koktid.