Kalvfilé Oscar


Vid riktigt festliga tillfällen passar det att bjuda på stekt kalvfilé garnerad med skivad hummer och sparris. Det är en läcker, klassisk rätt som fått sitt namn efter kung Oscar II.

Gammaldags kalvfilé Oscar

Gammaldags kalvfilé Oscar

4 from 3 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

40

minutes

Det bästa receptet på gammaldags kalvfilé Oscar från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 4 skivor kalvfilé á 100 – 125 g i 1 ½ cm tjocka skivor

  • smör eller margarin till stekning

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk vitpeppar

  • Garnering:
  • 3 sparrisknoppar gärna grön sparris

  • 4 hummerstjärtar eller 1 färsk hummer

  • 4 msk bearnaisesås

Så här gör du:

  • Putsa och bulta ut kalvköttet med handen. så att det får en jämn och fin yta. Rensa hummern och skär stjärten och klorna i bitar.
  • Bryn matfettet i en stekpanna, lägg i köttet och stek det ca 2 min på varje sida tills det fått fin färg. Köttet bör vara lite rosa inuti.
  • Krydda köttet med salt och peppar. Värm sparrisen i sitt spad i en kastrull. Gör iordning bearnaisesåsen. Lägg upp köttet på varma tallrikar.
  • Lägg avrunnen sparris och en bit hummer eller hummerstjärt på varje köttbit. Klicka en sked varm bearnaisesås överst.

Kockens tips

  • Smaksätter du bearnaisesåsen med 1 – 2 msk tomatpuré så får du en Choronsås. Den är minst lika god till kalvfilén som bearnaisesåsen. Det går fint att byta ut hummerstjärtarna mot krabbkött eller kräftstjärtar.
  • Dryckförslag: Till kalvkött passar ett lätt rödvin eller ett torrt vittvin.
  • Serveringsförslag: Potatis, t ex pommes frites eller kulpotatis, bearnaisesås och haricots verts.
Handla ingredienser till Kalvfilé Oscar

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Kanelkaka