Det här är en mild, mjuk kaka med smak av kanel. Den är saftig, god och lätt att göra. Perfekt när du vill ha något gott att bjuda till kaffet som passar både stora och små.
Gammaldags kanelkaka
Antal
12
bitarTillagningstid
1
hour15
minutesDet bästa receptet på gammaldags kanelkaka från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 12 bitar:
smör eller margarin
ströbröd
4 ägg
3 dl strösocker
2 ½ tsk bakpulver
1 ½ msk kanel
3 ½ dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
1 ¼ dl vatten
½ dl mandelspån
Så här gör du:
- Smörj och bröa en avlång bakform, ca 2 l. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt bakpulver, kanel och vetemjöl och rör till en klimpfri smet.
- Lägg matfett i en kastrull, tillsätt vatten och låt allt sjuda men inte koka. Häll vätskan i smeten, rör om och häll sedan allt och formen. Strö över mandelspån och grädda i 175 °C, ca 45 min.
- Tag ut kakan och låt den stå i formen 5 min. Skaka försiktigt loss kakan, stjälp upp den på bakpapper och vänd den genast. Mandeln ska inte falla av. Täck över kakan och låt den svalna.
Kockens tips
- Om du bakar ofta är flytande margarin en praktisk produkt att använda. Då kan du lätt smörja plåtar och formar genom att spruta dem med margarin. I själva kakdegen bör du emellertid använda vanligt margarin eller allra helst smör.
- Dryckförslag: Kaffe eller te.
- Serveringsförslag: Ta med kanelkakan på utflykten.