Att sätta tänderna i eget, hembakat gammaldags knäckebröd är något alldeles extra! Det enda som krävs är lite tålamod och tid vid gräddningen – bröden ska inte trängas i ugnen, utan gräddas två och två.
Gammaldags knäckebröd
Antal
20
stTillagningstid
2
hours30
minutesDet bästa receptet på gammaldags knäckebröd från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 20 knäckebröd:
50 g jäst
½ l lättmjölk
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk stött kummin
3 dl grovt rågmjöl till utbakning
Så här gör du:
- Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, häll den över jästen och rör om så att jästen löser sig. Blanda mjölsorter och kryddor, häll blandningen i degspadet och arbeta ihop degen.
- Tag upp degen på bakbord, rulla den till en lång längd och dela den i 20 bitar. Rulla degbitarna till bullar och låt dem jäsa under bakduk 20 min.
- Strö grovt rågmjöl på bakbordet. Kavla ut varje bulle till rundlar, ca 20 cm i diameter, först med en slät kavel, sedan med kruskavel. Vänd och kavla på andra sidan.
- Lägg kakorna på bakpapper på plåt och grädda två i taget i 200 °C, 8 -10 min, tills knäckebröden är frasiga och vackert guldbruna. Låt dem kallna på galler.
Kockens tips
- Om du inte har en kruskavel kan du nagga kakorna när de ligger på plåten. Knäckebrödet smakar underbart gott till en vickning med inlagd sill eller Janssons frestelse!
- Dryckförslag: Kaffe, te eller öl.
- Serveringsförslag: Servera med ost, korv, rökt kött, rökt makrill eller böckling.