Den här kakan är precis vad namnet antyder – en gammaldags pepparkaka med lingonsylt i. När det börjar lacka mot jul är det en originell och rolig kaka bjuda på vintermörkret.
Gammaldags lingon pepparkaka
Antal
1
kakaTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags lingon pepparkaka från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 1 kaka:
100 g smör eller margarin
2 ägg
1 ½ dl strösocker
4 ½ vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
½ tsk ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
1 dl tjock grädde
1 dl lingonsylt
Smör eller margarin och skorpmjöl till formen
Så här gör du:
- Smält matfettet över svag värme och låt det svalna en aning.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda de torra ingredienserna med kryddorna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med grädde och lingonsylt. Tillsätt det smälta matfettet och rör om.
- Pensla en form, ca 1 ½ l, med smält matfett och bröa den. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 °C ca 1 tim.
- Tag ut kakan och låt den stå 10 min innan du stjälper upp den. Låt den därefter svalna under en ren bakduk.
Kockens tips
- Om du har grädde som har surnat går det bra att använda den. Du kan också använda créme fraiche.
- Dryckförslag: Kaffe eller te eller för omväxlings skull ett glas dessertvin.
- Serveringsförslag: Till eftermiddagsteet eller kaffet efter maten.