Lingon pepparkaka


Den här kakan är precis vad namnet antyder – en gammaldags pepparkaka med lingonsylt i. När det börjar lacka mot jul är det en originell och rolig kaka bjuda på vintermörkret.

Gammaldags lingon pepparkaka

Gammaldags lingon pepparkaka

5 from 3 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkDifficulty: Lätt
Antal

1

kaka
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags lingon pepparkaka från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 1 kaka:
  • 100 g smör eller margarin

  • 2 ägg

  • 1 ½ dl strösocker

  • 4 ½ vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 1 ½ farinsocker

  • 2 tsk kanel

  • 1 tsk stött kardemumma

  • ½ tsk ingefära

  • 2 tsk malda kryddnejlikor

  • 1 dl tjock grädde

  • 1 dl lingonsylt

  • Smör eller margarin och skorpmjöl till formen

Så här gör du:

  • Smält matfettet över svag värme och låt det svalna en aning.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda de torra ingredienserna med kryddorna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med grädde och lingonsylt. Tillsätt det smälta matfettet och rör om.
  • Pensla en form, ca 1 ½ l, med smält matfett och bröa den. Häll smeten i formen och grädda kakan i 175 °C ca 1 tim.
  • Tag ut kakan och låt den stå 10 min innan du stjälper upp den. Låt den därefter svalna under en ren bakduk.

Kockens tips

  • Om du har grädde som har surnat går det bra att använda den. Du kan också använda créme fraiche.
  • Dryckförslag: Kaffe eller te eller för omväxlings skull ett glas dessertvin.
  • Serveringsförslag: Till eftermiddagsteet eller kaffet efter maten.
Handla ingredienser till Lingon pepparkaka

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Apelsinfromage med yoghurt

Nästa recept

Knäckebröd