Knäckebröd


Att sätta tänderna i eget, hembakat gammaldags knäckebröd är något alldeles extra! Det enda som krävs är lite tålamod och tid vid gräddningen – bröden ska inte trängas i ugnen, utan gräddas två och två.

Gammaldags knäckebröd

Gammaldags knäckebröd

5 from 6 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: BakverkDifficulty: Medelsvår
Antal

20

st
Tillagningstid

2

hours 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags knäckebröd från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 20 knäckebröd:
  • 50 g jäst

  • ½ l lättmjölk

  • 6 dl rågmjöl

  • 6 dl vetemjöl

  • 2 tsk salt

  • 2 tsk stött kummin

  • 3 dl grovt rågmjöl till utbakning

Så här gör du:

  • Smula sönder jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, häll den över jästen och rör om så att jästen löser sig. Blanda mjölsorter och kryddor, häll blandningen i degspadet och arbeta ihop degen.
  • Tag upp degen på bakbord, rulla den till en lång längd och dela den i 20 bitar. Rulla degbitarna till bullar och låt dem jäsa under bakduk 20 min.
  • Strö grovt rågmjöl på bakbordet. Kavla ut varje bulle till rundlar, ca 20 cm i diameter, först med en slät kavel, sedan med kruskavel. Vänd och kavla på andra sidan.
  • Lägg kakorna på bakpapper på plåt och grädda två i taget i 200 °C, 8 -10 min, tills knäckebröden är frasiga och vackert guldbruna. Låt dem kallna på galler.

Kockens tips

  • Om du inte har en kruskavel kan du nagga kakorna när de ligger på plåten. Knäckebrödet smakar underbart gott till en vickning med inlagd sill eller Janssons frestelse!
  • Dryckförslag: Kaffe, te eller öl.
  • Serveringsförslag: Servera med ost, korv, rökt kött, rökt makrill eller böckling.
Handla ingredienser till Knäckebröd

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Lingon pepparkaka

Nästa recept

Tzatziki