Kronans kaka bygger på en gammal tradition från landets militär kök. Bakverket innehåller faktiskt kall, kokt potatis! Enligt militär sed ska kakan serveras med citronsås, men vanlig glass är också gott till.
Gammaldags kronans kaka
Antal
1
kakaTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags kronans kaka från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 1 kaka:
100 g smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
3 medelstora kokta, kalla potatisar
150 g sötmandel
rivet skal av 1 citron
smör eller margarin till formen
Så här gör du:
- Rör matfett och socker porös. Dela äggen, häll i äggulorna och rör kraftigt. Spara äggvitorna.
- Pressa eller mosa potatisen fint och mal eller finhacka mandeln. Rör ner potatis, mandel och citronskal i smeten.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt. Häll sedan smeten i en välsmord form, som rymmer ca 1 ½ l.
- Grädda kakan i 175 °C, 1 – 1 ¼ tim. Låt kakan svalna och servera den ljummen eller låt den kallna helt.
Kockens tips
- Vill du vara traditionsenlig så serverar du Kronans kaka med citronsås. Den gör du enkelt så här: Rör 2 äggulor och 2 msk florsocker poröst. Tillsätt saft och rivet skal av ½ citron och blanda med 2 dl vispad grädde.
- Dryckförslag: Kaffe eller te.
- Serveringsförslag: Servera med citronsås, vispad grädde eller glass.