Råvaror » Kryddörter

Kryddörter


Att piffa upp vardagsrätterna med färska kryddörter är både trevligt och nyttigt. De flesta kryddörter kan du odla själv, i en kruka i köksfönstret, i balkonglådan eller ute i trädgården.

Citronmeliss

Citronmeliss har en frisk smak av citron och passar bra till fisk, kyckling och sallader, dvs lite lättare rätter. De vackra, citrondoftande bladen är också fina att använda som dekoration, framför allt till desserter och kylda sommardrinkar.

Basilika

Basilika har en kraftig, pepparliknande smak och används mycket i Italien och Frankrike tillsammans med vitlök, tomat och olivolja. Basilika är god i sallader, grönsakssoppor och pasta, men även till kött, fisk och kyckling.

Timjan

Timjan är en god krydda till olika svamp- och grönsaksrätter. Den passar också bra till lammkött och kyckling. Kombinera gärna timjan med lök och citron eller använd citrontimjan, som har en naturlig smak av citron.

Salvia

Salvia har en speciell, nästan parfymdoftande smak som inte passar i all matlagning. Smaken är godast tillsammans med lammkött, fläskkött eller fågel. De färska bladen ger även en uppfriskande smak i svalkande drycker.

Dragon

Färsk dragon har en mild och fin smak, medan torkad dragon har en mustigare smak. Dragon är god till kalla äggrätten, i vit sås till kokt fisk och som krydda till oxfilé och entrecôte. Dragon är också god i olika dressingar.

Vattenkrasse

Vattenkrasse har en frisk, “grön” smak och passar mycket bra i olika sallader, t ex i tomatsallad eller en vanlig grönsallad. Några blad eller stjälkar som garnering på förrätter eller varmrätten tilltalar ögat.

Färska och torkade kryddörter

Kryddörter ger en fin smak åt soppor, såser, fisk-, kött- och grön- saksrätter. De ska ge den där lilla extra aromen, men de får inte dominera. Krydda därför med måtta. Färska kryddörter har i regel en mildare smak än de torkade och kan också användas med generöst. 1 msk grovhackade färska kryddörter motsvarar ungefär 1 tsk torkade. Torkade kryddörter har en mer koncentrerad smak, men behöver längre tid på sig för att utveckla aromen.

Att odla och torka kryddörter

Du kan lätt odla dina egna kryddörter. Har du ett soligt hörn i trädgården kan du göra din egen kryddträdgård, annars kan du odla kryddörterna i krukor i en solig fönsterkarm. Timjan, mejram, basilika, persilja, salvia och rosmarin hör till de sorter som trivs bäst i krukor inomhus. Du kan både så frö och köpa färdiga plantor som du sätter ner i näringsrik jord.

Skörda kryddörterna efter hand. De färska bladen kan du grovhacka och använda direkt i matlagningen. Vill du ha glädje av örtens goda arom längre fram kan du frysa in bladen, torka dem eller lägga dem i olja eller vinäger.

Kryddörter torkar du i stora knippen som får hänga upp och ner på en mörk plats med torr luft. Låt dem aldrig torka i solljus! När örterna är torra, smular du bladen och förvarar dem i lufttäta glasburkar. Glasburkarna ska förvaras mörkt. Du kan också klä insidan av burkarna med svart papper.

Fines herbes

Det franska köket älskar kryddörter. Örterna kombineras efter smak och tyckte med några kombinationer har blivit rena klassiker, som återfinns i många recept. Fines herbes är en blandning av finklippt färsk persilja, gräslök, dragon och körvel. Blandningen används för att smaksätta t ex såser och har även gett namn åt en känd omelett, omelette fines herbes.


Kryddad vinäger

En kvist dragon i vinäger flaskan ger en fin, aromatisk smak som passar utmärkt till en lätt salladsdressing.

Du behöver:

  • 1 l vitvins- eller äppelcidervinäger
  • 1 lång kvist dragon till varje flaska eller 1 nypa torkad dragon

Skölj flaskorna rena och ställ dem i ugnen, ca 100°C. Värm sakta vinägern till fingervärme. Lägg 1 dubbelvikt dragonkvist i varje flaska och häll på vinägern. Korka igen flaskorna och låt dem mogna i 1 ½ mån i ett varmt fönster.


Herbes de Provence

Örtkryddor från Provence i det soliga södra Frankrike är en aromatisk kryddblandning med många olika kryddörter och kryddor. Kryddorna varierar givetvis från “kök till kök”. De för oss mest ovanliga ingredienserna är torkat apelsinskal och lavendelblommor.

Herbes de Provence används mycket till grönsaksröror och grönsaks såsen, som t ex tomatsås. Kryddblandningen passar också till t ex ugnsstekt fisk och stek kött.

Du kan köpa herbes de Provence i de flesta affären. Du kan också själv blanda de olika kryddorna och mala dem i en kryddkvarn.

Kryddor som kan ingå är:


Kryddbukett

En annan klassiker är den lilla kryddbuketten, bouquet garni, som består av:

  • 2 rejäla stjälkar persilja
  • 1 kvist timjan eller 1 tsk torkad timjan
  • 1 litet lagerblad

Kryddbuketten används för smaksättning av såser, soppor, bräserat kött och grönsaksrätter. För att kryddorna inte ska skummas bort och för att du lätt ska kunna ta bort dem, binder du ett bomullssnöre om kryddbuketten. Om du använder torkade kryddor, knyter du in dem i en bit silduk eller gasbinda.

Du kan variera kryddbuketten med:

  • 1 liten selleristjälk
  • färsk eller torkad fänkål
  • 1 klyfta vitlök