Gammaldags kyckling saté
I Thailand lagar man oftast maten utomhus och då passar det perfekt att grilla t ex kyckling på spett. Till en “kyckling satè” ska det vara en sötstark pepparsås med inslag av jordnötssmör som motvikt.
Tillagningstid
45 minuter
Total Time
45 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 4 kycklingfilèer, ca 500g
- 1 msk matolja
- 1 msk soya
- ½ msk sherry
Sås:
- 2 röda, starka pepparfrukter eller 2 röda paprikor
- 2 ½ dl vatten
- ½ buljongtärning med grönsakssmak
- 2 msk soya
- 2 msk sherry
- 2-3 tsk strösocker
- ¾ dl jordnötssmör
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk potatismjöl
Instruktioner
- Skär kycklingköttet i bitar, trä upp det på små träspett och lägg spetten på ett fat. Rör samman matolja, soya och sherry och häll det över spetten.Låt stå 15 min eller längre.
- Dela pepparfrukterna, tag bort kärnorna och skär frukterna i tunna skivor. Koka upp vatten och buljongtärningen i en kastrull, tillsätt pepparfrukter, soya, sherry och socker. Låt sjuda under lock 5 min.
- Rör ner jordnötssmöret. Finhacka eller krossa vitlöksklyftorna och blanda ner dem. Rör ut potatismjöl i lite vatten och vispa ner det. Låt såsen koka upp och tjockna. Håll den sedan varm utan att den kokar.
- Grilla kycklingspetten till fin färg, ca 5 min på varje sida. Servera dem omedelbart tillsammans med jordnötssåsen.
Noteringar
Serveringsförslag
Kokt färsk sparris och ris, gärna jasminris.
Dryckförslag
Svalt öl eller mineralvatten med citron.
Kockens tips!
Duka gärna med en liten torkad pepparfrukt vid varje tallrik och låt gästerna själva klippa små bitar över köttet.