Gammaldags lergrytebröd med vindruvor
Kategori
Bakverk
En vacker lergryta kan användas till mycket, bl a brödbak. Det visste redan de gamla romarna, som också förstod att smaksätta brödet med udda ingredienser som t ex vindruvor och solroskärnor.
Tillagningstid
3 timmar
Wait Time
12 timmar
Total Time
3 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 1 bröd:
- 8 dl vatten
- 1 dl hela vetekorn
- 2 tsk salt
- 3 dl grahamsmjöl
- 1 dl grovt rågmjöl
- 25 g jäst
- 100 g små, gröna vindruvor
- 1 dl solroskärnor
- ca 1 l vetemjöl
- ½ dl solrosolja
Instruktioner
Så här gör du:
- Koka upp vatten, vetekorn och salt. Tillsätt grahamsmjöl och rågmjöl under kraftig vispning. Lägg på ett lock och låt allt stå och svälla på skärbräda minst 12 tim.
- Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Dela vindruvorna och kärna ur dem. rör samman degblandningen med jäst och vindruvor o en stor bunke.
- Tillsätt solroskärnor och det mesta av vetemjölet och arbeta samman till en deg. Slå den kraftigt i 5 min eller kör den i köksmaskin. Låt degen jäsa väl, ca 1 tim, under bakduk.
- Lägg en lergryta i vatten 10 min. Låt den rinna av väl och pensla den inuti, även i locket, med solrosolja. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den jämn och smidig. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs och lägg degen i lergryta.
- Ställ in grytan i kall ugn och lät degen jäsa 1 tim. Lägg på locket. Sätt ugnen på 175 °C och grädda ca 1 ½ tim. Tag ut lergrytan, tag av locket och låt brödet mogna till nästa dag.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera på frukostbordet eller till sallader eller grytor.
Dryckförslag
Mjölk, filmjölk, kaffe, te eller örtte.
Kockens tips!
När du bakat bröd i lergryta kan du använda den som “brödburk”. Den håller brödet saftigt och gott.