Gammaldags lingonsorbet
Kategori
Kalla desserter
En höstpromenad i skogen innebär inte sällan att lite lingon kommer med hem. Ett av de bästa sätten att ta hand om skörden på är att göra en sorbet – en syrlig, frisk och riktigt lyxig efterrätt.
Tillagningstid
45 minuter
Total Time
45 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 2 dl lingon, färska eller frysta
- 4 msk socker
- 3 äggvitor
- ¾ dl vatten
- 2 msk gin
Garnering:
- ½ – 1 dl tjock grädde
- 30 lingon
- citronmeliss
Instruktioner
- Kör lingon och socker till ett skummig mos i en matberedare eller med elvisp, minst 5 min.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och rör sedan ner lingonmos, vatten och gin i skummet.
- Häll smeten i en glassmaskin och kör den ca 20 min tills smeten får en fast konsistens. Fördela sorbeten i portionsskålar.
- Vispa grädden tjock och lägg försiktigt klickar på sorbeten. Strö hela lingon i grädden.
Noteringar
Serveringsförslag
Garnera gärna med lite citronmeliss överst – det är lika vackert som gott.
Dryckförslag
Vitt portvin.
Kockens tips!
Vill du göra sorbeten ännu lite elegantare kan du ta en spritspåse till grädden och spritsa ut den på sorbeten. Du kan byta ut ginen i sorbeten mot motsvarande mängd vatten.