Gammaldags mandelflarn med apelsin
Kategori
Bakverk
De här flarnen blir läckert gulbruna och härligt knapriga. De har fin smak av mandel och apelsin och passar utmärkt till glass, sorbet eller en fruktsallad.
Tillagningstid
45 minuter
Wait Time
2 timmar
Total Time
45 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 20 flarn:
- 100 g mandel
- 1 ½ dl florsocker
- 3 msk vetemjöl
- 2 ½ msk apelsin juice
- rivet skal av ½ apelsin
- 1 ägg
- 75 g smör eller margarin
Instruktioner
Så här gör du:
- skala och hacka mandeln. Blanda mandel, florsocker och mjöl i en skål. Tillsätt apelsinjuice, rivet apelsinskal och ägg.
- Smält matfettet och låt den svalna. Blanda ner matfettet i smeten. Rör om tills det är ordentligt blandat.
- Täck skålen med plastfilm och låt smeten stå kallt ca 2 tim.
- Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bred ut smeten lite. Grädda flarnen i 175 °C, ca 10 min eller tills de fått vacker guldgul färg.
- Låt flarnen svalna några min innan du försiktigt lyfter av dem med t ex en stekspade. Böj ev flarnen över en kavel. Låt därefter flarnen stelna, innan du rör dem. Servera dem ganska snart, så att de inte hinner förlora sin sprödhet.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera till kaffet, till glass, sorbet eller till en fruktsallad.
Dryckförslag
Kaffe, sherry eller saft.
Kockens tips!
Var extra försiktig när du flyttar över flarnen. De är mycket spröda och kan lätt gå sönder.