Vad vore väl blåbärssoppan och nyponsoppan utan små spröda gammaldags mandelskorpor? Ha alltid en välfylld burk i beredskap hemma, för mellanmålet, kaffestunden eller barnens saftkalas.
Gammaldags mandelskorpor
Antal
45
stTillagningstid
2
hours15
minutesDet bästa receptet på gammaldags mandelskorpor från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 45 skorpor:
1 dl sötmandel
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör eller margarin till plåten
Så här gör du:
- Hacka mandeln grovt. Rör matfett och socker poröst i en skål. Tillsätt äggen, ett i sänder, samt mandeln och mjölet blandat med bakpulvret.
- Arbeta snabbt ihop degen. Dela den i tre delar och rulla degbitarna till längder. Lägg dem på smord plåt och platta till dem något. Grädda i 225 °C 10 – 12 min.
- Låt längderna svalna något på plåten. Skär dem sedan på snedden i ca 2 cm breda bitar. Eftertorka skorporna i 100 °C 1 ¼ tim.
Kockens tips
- Du kan skålla och skala mandeln innan du använder den. Förvara skorporna svalt i burk med tättslutande lock.
- Dryckförslag: Kaffe, te eller varm choklad.
- Serveringsförslag: Servera till olika efterrättssopporna, t ex nyponsoppa eller till mellanmålet.