De här bullarna är utmärkta att ha i frysen och ta fram vid oväntat besök. Doften av nästan nybakade bullar och nybryggt kaffe får den oväntade gästen att känna sig hjärtligt välkommen. Nedan är den bästa receptet på gammaldags mandelsnäckor.
Gammaldags mandelsnäckor
Antal
40
stTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags mandelsnäckor från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 40 – 50 mandelsnäckor
50 g jäst
150 g smör eller margarin
2 ½ dl mjölk
1 ½ dl vatten
12 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornsalt
2 msk socker
1 uppvispat ägg
pärlsocker
- Fyllning:
400 g mandelmassa
1 ägg
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
2 msk socker
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, tillsätt mjölk och vatten och värm till 37 °C, fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Blanda mjöl, hjortronsalt och socker och arbeta in det i degspadet. Arbeta degen smidig på bakbordet. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 min.
- Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje bit till en stor rektangel, ca 35 x 50 cm.
- Blanda mandelmassa och ägg och bred över degen. Blanda kanel, vaniljsocker och socker och strö över mandelmassan. Rulla ihop degen till 2 fasta rullar.
- Skär rullarna i 2 cm breda bitar och lägg bitarna med snittytan uppåt i små pappersformar. Låt dem jäsa 30 min på plåten. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 225 °C ca 8 – 10 min.
Kockens tips
- Frysta bullar kan tinas i 200 °C ugnsvärme i ca 10 min.
- Dryckförslag: Kaffe, te eller ett glas mjölk.
- Serveringsförslag: Servera gärna bullarna varma.