Marinerade vitlöksklyftor


I Sverige använder vi oftast vitlöken pressat, som krydda. På andra ställen i Europa äter man den dock gärna hel, som tillbehör. Smaken blir överraskande mild och fin efter förvällning och marinering. Här har du en recept på gammaldags marinerade vitlöksklyftor.

Gammaldags marinerade vitlöksklyftor

Gammaldags marinerade vitlöksklyftor

4 from 45 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Varma och kalla smårätterDifficulty: Lätt
Antal

8

portioner
Tillagningstid

20

minutes

Det bästa receptet på gammaldags marinerade vitlöksklyftor från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 8 portioner:
  • 3 stora, färska vitlökar

  • 2 msk pressad citronsaft

  • 2 krm salt

  • några stänk tabasco

  • 3 krm timjan

  • 3 krm dragon

  • ¾ – 1 dl olivolja

Så här gör du:

  • Dela vitlökarna i klyftor. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i vitlöksklyftorna med skal. koka dem 3 – 4 min, de största något längre.
  • Spola vitlöksklyftorna med kallt vatten och skala dem försiktigt.
  • Blanda citronsaft med salt, några stänk tabasco, timjan och dragon. Rör om och låt stå 5 min.
  • Vispa ner olivolja i marinade. Lägg i vitlöksklyftorna och täck över. Förvara sedan vitlöksklyftorna kallt.

Kockens tips

  • Har du tillgång till färska kryddörter kan du ta några kvistar färsk timjan och dragon istället för de torkade kryddorna.
  • Dryckförslag: Aperitif, rött vin, öl eller mineralvatten.
  • Serveringsförslag: Servera vitlöksklyftorna som drinktilltugg, i sallader eller till kött, t ex rostbiff.
Handla ingredienser till Marinerade vitlöksklyftor

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Tzatziki

Nästa recept

Bruschetta