Gammaldags mockachoklad maränger
Kategori
Bakverk
Här gör du små delikata bakverk i elegant utformning, nästan som marängsviss i portionsbitar. Kaffe i smeten, kakaolikör i fyllningen och ett tunt hölje av choklad – det tar lite tid, men blir underbart gott!
Tillagningstid
2 timmar
Total Time
2 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 6 bakelser:
- 4 äggvitor
- 2 ½ dl strösocker
- några droppar ättikssprit
- 1 tsk pulver kaffe
- 125 g mörk blockchoklad
- 2 dl tjock grädde
- 2 msk kakaolikör
- 6 coctailbär
Instruktioner
Så här gör du:
- Vispa äggvitorna till hårt skum med 1 dl av sockret och några droppar ättikssprit. Spriten gör att smeten går fortare att vispa och att marängerna håller formen bättre under gräddningen. Vispa tills smeten är så fast att du kan vända skålen upp och ner. Vänd försiktigt ner resten av sockret och pulverkaffet.
- Fyll en sprits med stjärn munstycke med smeten och spritsa 12 spiraler, ca 6 cm breda, på bakplåtspapper på en plåt. Papperet ska inte vara smort, då flyter marängerna ut.
- Grädda marängerna i 100 – 125 °C, 45 – 60 min, tills de är lätta och släpper papperet. Låt dem kallna.
- Smält blockchokladen i en skål över varmt vattenbad. Doppa undersidan av marängerna i chokladmassan och låt stelna.
- Vispa grädden till skum och smaksätt med kaffelikören. Spritsa en gräddspiral på 6 av marängerna och lägg på de andra.Garnera varje maräng med en gräddrosett och ett cocktailbär.
Noteringar
Serveringsförslag
Ställ fram marängerna på kaffebordet eller bjud dem som dessert.
Dryckförslag
Kaffe eller te.
Kockens tips!
Marängerna håller sig länge om de förvaras torrt i burk med tättslutande lock. De bör fyllas och garneras strax före serveringen.