Det här är en riktigt lyxig och krämigt mjuk glass, där inte sparas på godsaker i ingredienslistan. Riven nougat ger härlig färg och smak och lite konjak sätter spets på desserten.
Gammaldags nougatglass De Luxe
Antal
8
portionerTillagningstid
45
minutesI frysen
1
timDet bästa receptet på gammaldags nougatglass De Luxe från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 8 – 10 portioner:
100 – 150 g mjuk nougat
3 äggulor
1 ½ dl socker
4 dl tjock grädde
½ dl konjak
Så här gör du:
- Riv nougaten på den grova sidan på ett rivjärn. Låt nougaten stå i kylskåp så länge.
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vispa grädden. Blanda ner först konjak och sedan vispad grädde.
- Sätt igång glassmaskinen och häll ner blandningen. Låt maskinen gå ca 30 min. Har du ingen glassmaskinen rör du ihop smeten och ställer in den direkt i frysen.
- När glassen är klar i glassmaskinen eller har stått en stund i frysen, men fortfarande går att röra i, tillsätter du nougaten.
- Häll upp glassmeten i en avlång form, klädd med plastfilm. Stöt formen mot en arbetsbänk, så att glassmeten packar sig jämnt och fint. Täck med plastfilm eller aluminiumfolie och frys glassen, minst 1 tim.
- Tag fram glassen och lyft upp hela glass längden med hjälp av plastfilmen. Tag bort plasten och skär glassen i skivor. Lägg upp på assietter och servera.
Kockens tips
- Den här glassen blir lite lös i konsistensen. Den bör därför frysar efter tillagningen och inte serveras direkt från glassmaskinen.
- Dryckförslag: Ett dessertvin, t ex rött eller vitt portvin.
- Serveringsförslag: Servera med skivad kiwi och garnera med citronmeliss och röda bär.