Gammaldags olivbröd
Kategori
Bakverk
De här väldoftande, knapriga bröden med smak av oliver och rosmarin fyller du med grönsaker och gott pålägg. Du kan också äta dem som de är till en sallad eller soppa.
Tillagningstid
1 timme, 30 minuter
Wait Time
1 timme
Total Time
1 timme, 30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 8 små bröd:
- 50 g jäst
- 2 ½ dl ljummet vatten
- ½ dl olivolja
- ca 50 g hackade, svarta oliver
- 8 – 9 dl vetemjöl
- grovt salt
- rosmarin, oregano eller herbes de provence
- olivolja till pensling
Instruktioner
Så här gör du:
- Rör ut jästen i det fingervarmt vattnet. Tillsätt olja, oliver och det mesta av mjölet. arbeta degen tills den släpper bunken.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 35 – 40 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den. dela den i 8 bitar och forma varje bit till en bulle. Platta ut bullen med handen till en platt kaka.
- Lägg bröden på en smord plåt. Gör små fördjupningar i bröden med fingret.
- Pensla bröden med olivolja och strö över rejält med salt och kryddörter. Låt bröden jäsa ytterligare 20 min.
- Grädda i 225 °C, ca 15 min eller tills bröden är läckert knapriga.
Noteringar
Serveringsförslag
Dela bröden och fyll dem med t ex bacon, sallad, tomat och kyckling eller med tonfisksallad.
Dryckförslag
Öl, vin eller te.
Kockens tips!
För ännu godare bröd, kan du byta ut hälften av vetemjölet mot durumvetemjöl. Det är samma sorts mjöl som används till pasta.