Osso buco, bräserad kalvlägg, är en italiensk provinsrätt som italienska husmödrar sätter en ära i ge sin personliga prägel. En mustig och mättande rätt som gjord för en måltid i goda vänners lag.
Gammaldags osso buco
Antal
4
portionerTillagningstid
2
hoursDet bästa receptet på gammaldags osso buco från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
4 skivor kalvlägg, ca ¾ – 1 kg
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 msk smör eller margarin
1 purjolök
2 morötter
1 bit rotselleri
1 burk tomater 400 g
2 dl buljong el vitt vin
hackad persilja
2 krm timjan
2 krm basilika
2 lagerblad
rivet skal av 1 citron
Så här gör du:
- Snitta ev köttet lätt i kanten. Vänd det i en blandningen av mjöl, salt och peppar.
- Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn köttet väl på båda sidor. Lägg över köttet i en ugnssäker form.
- Skiva purjolök, morötter och rotselleri och lägg dem över köttet i formen.
- Häll på tomater och buljong eller vin. Strö också över hackad persilja, timjan, basilika, lagerblad och citronskal.
- Täck formen med aluminiumfolie och efterstek rätten i 175 °C tills köttet är mört, ca 1 – 1 ½ tim. Stektiden beror på hur tjocka skivorna är. Strö över mer persilja före serveringen.
Kockens tips
- Man kan även laga denna rätt på skivad fläsklägg.
- Dryckförslag: Ett lätt rödvin eller öl.
- Serveringsförslag: Kokt ris, nudlar eller kokt potatis.