Osso Buco


Osso buco, bräserad kalvlägg, är en italiensk provinsrätt som italienska husmödrar sätter en ära i ge sin personliga prägel. En mustig och mättande rätt som gjord för en måltid i goda vänners lag.

Gammaldags osso buco

Gammaldags osso buco

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

2

hours 

Det bästa receptet på gammaldags osso buco från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 4 skivor kalvlägg, ca ¾ – 1 kg

  • 2 msk vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • 2 krm vitpeppar

  • 1 msk smör eller margarin

  • 1 purjolök

  • 2 morötter

  • 1 bit rotselleri

  • 1 burk tomater 400 g

  • 2 dl buljong el vitt vin

  • hackad persilja

  • 2 krm timjan

  • 2 krm basilika

  • 2 lagerblad

  • rivet skal av 1 citron

Så här gör du:

  • Snitta ev köttet lätt i kanten. Vänd det i en blandningen av mjöl, salt och peppar.
  • Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn köttet väl på båda sidor. Lägg över köttet i en ugnssäker form.
  • Skiva purjolök, morötter och rotselleri och lägg dem över köttet i formen.
  • Häll på tomater och buljong eller vin. Strö också över hackad persilja, timjan, basilika, lagerblad och citronskal.
  • Täck formen med aluminiumfolie och efterstek rätten i 175 °C tills köttet är mört, ca 1 – 1 ½ tim. Stektiden beror på hur tjocka skivorna är. Strö över mer persilja före serveringen.

Kockens tips

  • Man kan även laga denna rätt på skivad fläsklägg.
  • Dryckförslag: Ett lätt rödvin eller öl.
  • Serveringsförslag: Kokt ris, nudlar eller kokt potatis.
Handla ingredienser till Osso Buco

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Salta Saffranskringlor

Nästa recept

Rysk gryta med njure