Gammaldags rågbröd
Kategori
Bakverk
Hembakat bröd är något alldeles extra – värmen och dofterna sprider gemyt och hemtrevnad. Här gör du ett saftigt rågbröd med fin smak av anis och fänkål, nyttigt och alltid mycket gott!
Tillagningstid
3 timmar
Total Time
3 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 2 limpor:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 1 tsk anis
- 2 tsk fänkål
- 2 dl vetegroddar
- 5 dl rågmjöl, gärna grovt
- 5 dl rågsikt
- ca 2 dl vetemjöl
Instruktioner
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, max 37 °C, och häll ner den i bunken. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt salt, anis, fänkål, vetegroddar och rågmjöl. Rör om blandningen väl.
- Tillsätt rågsikt och arbeta degen kraftigt. Låt degen jäsa ca 1 tim under bakduk.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Tillsätt vetemjöl så att det blir en smidig deg som släpper bakbordet.
- Dela degen mitt itu och forma den till runda eller avlånga bröd. Lägg dem på en smord plåt och låt jäsa i ca 30 min.
- Grädda bröden i 175 °C, ca 45 min. Låt dem kallna under bakduk.
Noteringar
Serveringsförslag
Som smörgåsbröd med kaffe och te på morgonen eller eftermiddagen. Eller som matbröd till en sallad, en buljong eller soppa.
Dryckförslag
Låt påläggen och tillfället på dagen bestämma ditt dryckesval.
Kockens tips!
När du bakar är det viktigt att ta fram olika mjölsorter i god tid, så att de inte är för kalla. Stäng också dörrar och fönster – köket ska vara varmt och fritt från drag!