Gammaldags rostbiff
Kategori
Nöttkött
Rostbiff behöver inte bli så dyrt om du passar på att köpa en stor bit när det är extra billigt i affären. Rosta sedan biffen själv och du har en god måltid som kan ätas såväl varm som kall.
Tillagningstid
2 timmar
Total Time
2 timmar
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 1 kg benfri rostbiff
- 1 ½ tsk salt
- 1 krm vit- eller svartpeppar
Instruktioner
- Om köttet är öjämnt i formen, binder du upp det med ett bomullssnöre, så att det får en jämnare form. Gnid in köttet med salt och peppar.
- Lägg köttet i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer mitt i den tjockaste delen av köttet.
- Stek i 175 °C, 40 – 60 min tills innertemperaturen är 57 °C för mycket rött kött, 55 °C för rött och 60 °C för rosa kött. Köttet behöver varken ösas eller spädas under stektiden.
- Låt rostbiffen vila en stund innan du skär upp den i tunna skivor.
Noteringar
Serveringsförslag
Äter du rostbiff kall är potatissallad gott till. Bakad potatis med aromsmör är bättre till varm rostbiff.
Dryckförslag
Ett medelfylligt rödvin eller öl.
Kockens tips!
Entrecôte eller ryggbiff kan stekas som rostbiff.