Finns det något godare än rykande varma nygräddade gammaldags scones? Scones är en engelsk specialitet som serveras till det traditionella teet. Du gör dem snabbt med enkla ingredienser.
Gammaldags scones
Antal
4
portionerTillagningstid
30
minutesDet bästa receptet på gammaldags scones från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
2 dl filmjölk
Så här gör du:
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en stor skål.
- Finfördela matfettet i mjölblandningen med fingertopparna eller med en träslev.
- Tillsätt filmjölken och arbeta raskt samman degen.
- Dela degen i två delar. Forma varje del till en ganska platt rundel ca 15 min i diameter.
- Lägg bullarna på en smord bakplåt, och skåra varje kaka i fyra delar.
- Grädda 12 – 15 min i 250 °C. Servera dem varma.
Kockens tips
- Vill du ha grövre och saftigare scones byt då ut 2 ½ dl vetemjöl mot grahamsmjöl. Vill du ha mer färg på dina scones, pensla då bullarna med ägg och strö över lite farinsocker. Det går bra att byta ut filmjölken mot mjölk, men filmjölken gör scones saftigare.
- Dryckförslag: Kaffe eller på engelskt vis te med mjölk.
- Serveringsförslag: Apelsinmarmelad och ost är goda pålägg till scones.