Höstens färska lammkött ska du naturligtvis ta vara på. Lamm gör sig utmärkt i grytor av olika slag, t ex snabblagad gryta med créme fraiche och massor av höstens nyskördade lök och vitlök.
Gammaldags syrlig lammgryta med smålök
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hourDet bästa receptet på gammaldags syrlig lammgryta med smålök från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
¾ – 1 kg lammkött med ben, t ex bog eller bröst
1 – 2 msk smör eller margarin
1 påse frysta smålökar eller 250 g färska
2 dl grönsaksbuljong
1 hel vitlök
1 ½ – 2 dl créme fraiche
salt
vitpeppar
2 tomater
1 knipps persilja
Så här gör du:
- Skrapa köttet med en bordskniv. Bryn matfettet i en stekgryta, lägg i hälften av köttet och låt det få fin guldbrun färg runt om. Lägg över köttet i en gryta.
- Bryn resten av köttet och löken och lägg allt i grytan. Häll buljongen i stekpannan, vispa ur den väl och häll skyn i grytan. Låt köttet sjuda tills det lätt lossnar från benen, ca 30 min.
- Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i grytan. Låt grytan sjuda ytterligare 5 min. Häll i créme fraiche, rör om och smaka av med salt och nymald vitpeppar.
- Skär ett kryss i toppen på tomaterna och lägg dem i kokande vatten, ca 15 – 20 sek. Doppa dem hastigt i kallt vatten. Skala dem, skär dem i bitar och tag bort kärnorna.
- Skölj persiljan och hacka den ganska grovt. Rör ner tomattärningar och det mesta av persilja i grytan. Låt det hela bli varmt och strö över resten av persilja.
Kockens tips
- Be att få lammköttet styckat i portionsstora bitar i affären. En hel bunt persilja hackas snabbt med hjälp av matberedaren. Klipp bara bort de grova kvistarna först.
- Dryckförslag: Öl eller rött vin.
- Serveringsförslag: Kokt ris och lättkokta grönsaker, t ex morötter och blomkål.