Gammaldags tortillas
Kategori
Bakverk
Tortillas är tunna brödkakor gjorda på majsmjöl. De kommer ursprungligen från Mexiko där de antingen äts nygräddade med smör eller fyllda med kött, fisk, kyckling eller grönsaker.
Tillagningstid
1 timme, 30 minuter
Total Time
1 timme, 30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 15 tortillas:
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 ½ dl majsmjöl
- ¾ tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk olja
- 1 ¾ dl vatten
Instruktioner
Så här gör du:
- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt olja och vatten och arbeta samman till en smidig deg.
- Dela degen i 15 bitar och forma till bollar. Kavla ut varje degboll till en tunn kaka, ca 15 cm i diameter.
- Hetta upp en stekpanna. Grädda varje tortilla i torr panna tills den fått fin färg, ca 2 min på varje sida. Under gräddningen bildas det blåsor i tortillan. Tryck ner blåsorna med en ren handduk.
- Lägg tortillas ovanpå varandra i en hög och vira in dem i en bakduk, så att de håller sig varma och mjuka.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera nygräddade med smör eller fyllda med kött, fisk, kyckling och/ eller grönsaker.
Dryckförslag
Vatten med några citronskivor.
Kockens tips!
Tortillas kan förvaras 4 – 5 dagar i plastpåse i kylskåp. Värm dem snabbt i en smord stekpanna innan serveringen. Tortillas kan användas till mexikanska nationalrätten som tacos och enchiladas.