Gammaldags vetegifflar
Kategori
Bakverk
Färska gifflar med läckra pålägg är svårslagna godbitar, vare sig du serverar dem till frukost, till eftermiddagskaffet eller har dem med på utflykten. Gör en stor laddning och frys in i portionspåsar!
Tillagningstid
1 timme
Wait Time
15 minuter
Total Time
1 timme
Ingredienser
Det här behöver du till 16 st:
- 50 g jäst
- 4 dl vatten
- 1 ½ tsk salt
- 10 – 11 dl vetemjöl
Instruktioner
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten, högst 37°C, och rör ut jästen.
- Tillsätt salt och 8 dl av mjölet. Arbeta degen smidig, ca 5 min.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den några minuter. Det är viktigt att du hela tiden har mycket mjöl på bakbordet.
- Dela degen i 16 bitar. Forma dem till släta, runda bullar och lägg dem i en mjölad hörna på bordet. Låt bullarna jäsa i 10 – 15 min.
- Platta till bullarna och rulla ihop dem. Lägg rullarna på smorda eller bakpapesklädda plåtar och böj dem till gifflar. Grädda i 250 °C, 10 – 12 min. Gifflarna kan kallna utan bakduk efteråt.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med goda pålägg som ost, skinka, pastej och marmelad.
Dryckförslag
Kaffe, te eller juice, allt- efter när på dagen och i vilket sammanhang du serverar gifflar.
Kockens tips!
För att gifflarna ska bli riktigt fina är det viktigt att köket är varmt. Ha också rikligt med mjöl på händerna vid utbakningen.