I England kan man inte fira jul utan en riktig gammaldags julkaka fylld med mängder av syltad frukt och mandel. Detta är en saftig kaka som håller sig hela helgen och som dessutom är en utmärkt julgåva.
Gammaldags julkaka med frukt
Antal
10
stTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags julkaka med frukt från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 10 – 12 bitar:
200 g smör eller margarin
2 dl strösocker
4 ägg
50 g cocktail bar
1 ½ dl kärnfria russin
50 g hackat, syltat apelsinskal
3 ½ vetemjöl
50 g hackad sötmandel
rivet skal av 1 citron
1 tsk bakpulver
smör eller margarin till formen
ströbröd
Så här gör du:
- Rör matfett och socker pösigt. Dela äggen och tillsätt äggulorna, en i sänder, under kraftig omrörning. Spara vitorna.
- Häll av lagen från cocktailbären, men spara den. Hacka bären och blanda cocktailbär, russin och apelsinskal med 1 dl av mjölet och rör ner allt i äggsmeten.
- Tillsätt mandel, citronskal och 2 msk lag från cocktailbären. Blanda resten av mjölet med bakpulvret och rör ner det.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner det. Fördela smeten i en väl smord och bröad avlång form som rymmer ca 2 l.
- Grädda kakan i 175 °C ca 1 tim, eller tills kakan verkar genomgräddad. Pröva med en sticka att kakan är torr. Låt kakan svalna ca 5 min i formen innan den stjälps upp.
Kockens tips
- Du kan fylla julkakan med frukt efter egen smak, t ex plommon.
- Dryckförslag: Kaffe, te, glögg eller varm choklad.
- Serveringsförslag: Servera på julens kaffebord eller som avslutning på julbordet.