Denna klassiska rätt är hämtad från det österrikiska köket. Kalvkött i lövtunna skivor paneras och steks och garneras därefter med en citronskiva, ansjovis och kapris.
Gammaldags wienerschnitzel
Antal
4
portionerTillagningstid
30
minutesDet bästa receptet på gammaldags wienerschnitzel från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
4 skivor kalvinnanlår ca 1 cm tjocka
1 tsk salt
1 krm malen vit- eller svartpeppar
1 msk vetemjöl
1 ägg
3 msk ströbröd
3 msk smör, margarin eller olja
1 citron
4 ansjovis- eller sardelfiléer
4 tsk kapris
Så här gör du:
- Bulta ut köttet med handen, så att det blir tunt. Salta och peppra. Vänd köttet i mjöl och skaka av överflödigt mjöl.
- Vispa upp ägget. Vänd köttet i det uppvispade ägget och därefter i ströbröd. Låt köttet ligga en stund så att paneringen hinner torka, annars lossnar den.
- Bryn matfettet i en stekpanna. Stek köttskivorna på medelstark värme tills de är gulbruna och frasiga på ytan, ca 1 – 2 min på varje sida.
- Skär citronen i skivor och rulla ansjovisen. Lägg upp köttet på varma tallrikar. Garnera med citronskivor, ansjovis och kapris.
Kockens tips
- Paneringen gör att köttet håller ihop bättre och att köttsaften bevaras. Byt gärna ut kalvköttet mot skinkschnitzel så får du en betydligt billigare måltid.
- Dryckförslag: Öl, vitt vin eller mineralvatten är gott till.
- Serveringsförslag: I Österrike serverar man klyftpotatis och en grönsallad till wienerschnitzeln.