Denna klassiska rätt njöt man av redan på 1500-talet vid de franska och italienska haven. Marsalavinet, som ger rätten dess karaktär, odlas kring sluttningarna vid staden Marsala på Sicilien.
Gammaldags zabaione
5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.seCourse: Kalla desserterDifficulty: Medelsvår
Antal
4
portioner
Tillagningstid
30
minutes
Det bästa receptet på gammaldags zabaione från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
6äggulor
¾ dl florsocker
1½ dl marsalavin eller annat starkvin
Rivet skal av ½ citron
Så här gör du:
Vispa äggulor och socker pösigt i en skål.
Ställ skålen i varmt men ej kokande vattenbad och häll i vinet.
Vispa kraftigt, gärna med elvisp, tills krämen är skummig.
Tillsätt citronskalet, lyft skålen ur vattenbad och vispa skummet tills det är en aning ljummet.
Häll upp skummet i coupeglas och garnera med frukt eller bär.
Kockens tips
Zabaione får en mildare smak om man tillsätter 1 ½ dl vispad grädde i det ljumma skummet.
Dryckförslag: Marsalavin eller annat dessertvin.
Serveringsförslag: Jordgubbar, hallon, druvor eller björnbär.