Farmors söndagsstek


Kalvstek är traditionell, gammaldags festmat som vi inte får glömma bort. Här får steken puttra länge i grytan så att det blir riktigt med mustig sky till gräddsåsen.

Gammaldags farmors söndagsstek

Gammaldags farmors söndagsstek

5 from 1 vote
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Lamm och kalvköttDifficulty: Medelsvår
Antal

6

portioner
Tillagningstid

2

hours 

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags farmors söndagsstek från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 6 – 8 portioner:
  • 1 ½ kg kalvkött

  • 2 msk smör eller margarin

  • ½ tsk salt

  • 1 krm mald vitpeppar

  • 3 dl vatten

  • ½ tärning köttbuljong

  • Sås:
  • steksky, ca 5 dl

  • 2 dl vispgrädde

  • 4 msk vetemjöl

  • salt

  • vitpeppar

Så här gör du:

  • Skrapa köttet med en kniv eller torka av det med hushållspapper.
  • Bryn matfett i en stor stekgryta. Lägg i köttet och låt det få fin färg. Vänd med träskedar och bryn köttet väl runt om.
  • Strö på salt och vitpeppar och häll vatten vid steken. Lägg i ½ buljongtärning. Stick ev in en köttermometer i mitten av steken. Låt sjuda under lock i 1 ½ tim. Tillsätt mer vatten om så behövs.
  • Har du använt en köttermometer ska temperaturen vara 75 °C – 80 °C. Tag upp steken och lägg den på en trancherbräda.
  • Mät upp skyn till ca 5 dl. VIspa samman grädde och vetemjöl och häll redningen i skyn under omrörning. Låt allt koka under lock i 3 min.
  • Smaka av såsen och sila den så att den blir riktigt slät och fin.
  • Skär upp steken i ej för tunna skivor. Servera med gräddsåsen i en separat skål.

Kockens tips

  • Du kan laga steken i god tid, göra i ordning såsen och sedan värma på svag värme precis innan serveringen.
  • Dryckförslag: Vitt eller rött vin.
  • Serveringsförslag: Kokt potatis, kokta morötter och ärter. Pressgurka passar också fint till.
Handla ingredienser till Farmors söndagsstek

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Zabaione