Zabaione


Denna klassiska rätt njöt man av redan på 1500-talet vid de franska och italienska haven. Marsalavinet, som ger rätten dess karaktär, odlas kring sluttningarna vid staden Marsala på Sicilien.

Gammaldags zabaione

Gammaldags zabaione

5 from 2 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Kalla desserterDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

30

minutes

Det bästa receptet på gammaldags zabaione från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 6 äggulor

  • ¾ dl florsocker

  • 1 ½ dl marsalavin eller annat starkvin

  • Rivet skal av ½ citron

Så här gör du:

  • Vispa äggulor och socker pösigt i en skål.
  • Ställ skålen i varmt men ej kokande vattenbad och häll i vinet.
  • Vispa kraftigt, gärna med elvisp, tills krämen är skummig.
  • Tillsätt citronskalet, lyft skålen ur vattenbad och vispa skummet tills det är en aning ljummet.
  • Häll upp skummet i coupeglas och garnera med frukt eller bär.

Kockens tips

  • Zabaione får en mildare smak om man tillsätter 1 ½ dl vispad grädde i det ljumma skummet.
  • Dryckförslag: Marsalavin eller annat dessertvin.
  • Serveringsförslag: Jordgubbar, hallon, druvor eller björnbär.
Handla ingredienser till Zabaione

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Gammaldags köksverktyg

Nästa recept

Farmors söndagsstek