Franska äppelmuffins är drömgoda småkakor. Under en knaprig yta gömmer sig ett härligt innanmäte av äpple och nötter som fått låna smak av ingefära – sött och bittert i fin förening.
Gammaldags äppelmuffins
Antal
16
stTillagningstid
40
minutesDet bästa receptet på gammaldags äppelmuffins från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 16 stycken:
3 dl vetemjöl
1 ½ dl florsocker
1 ½ tsk bakpulver
½ knivsudd salt
50 g smör eller margarin
1 äpple
1 liten bit färsk ingefära eller 1 tsk malen
1 ägg
1 dl mjölk
40 g hackade hasselnötskärnor.
Så här gör du:
- Blanda mjöl, florsocker, bakpulver och salt i en skål. Smula sänder matfettet i mjölblandningen och rör samman degen.
- Skala äpplet, skär det i små bitar och hacka ingefäran. Vispa samman ägg och mjölk och blanda det i degen tillsammans med äppelbitarna, ingefära och nötter. Rör samman smeten väl.
- Lägg smeten i små muffinsformar, 1 msk i varje. Grädda dem i 200 °C, 15 – 20 min tills de känns torra. Låt dem svalna en stund på bakgaller och servera dem gärna ljumma.
Kockens tips
- Byt gärna ut ingefäran mot hackade dadlar eller russin, eller rivet skal av apelsin eller citron.
- Dryckförslag: Kaffe, te, varm choklad eller mjölk.
- Serveringsförslag: Servera som mellanmål eller till kvällsteet.