Pizza är en sydländsk specialitet som blivit något av svensk vardagsmat. gör en pizza Quattro Stagioni med smak av de fyra årstiderna vår, sommar, höst och vinter.
![Gammaldags pizza fyra årstider](https://gammaldagsrecept.se/wp-content/uploads/2021/12/Gammaldags-pizza-fyra-årstider-800x530.jpg)
Gammaldags pizza fyra årstider
Antal
4
pizzorTillagningstid
2
hoursJästid
1
timDet bästa receptet på gammaldags pizza fyra årstider från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 pizzor:
1 pkt jäst 50 g
2 ½ dl ljummet vatten
1 tsk salt
3 msk olivolja
7 – 8 dl vetemjöl
- Fyllning:
1 dl tomatsås eller 5 – 6 skivade tomater
200 – 250 g gräddost eller mozzarella
2 tsk oregano
4 kronärtskockshjärtan- eller bottnar
150 g skalade räkor
1 – 2 burkar champinjoner
1 – 2 burkar musslor i vatten á 125 g
250 g kokt skinka i bit
garnera med svarta eller gröna oliver
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, salt, olivolja och hälften av mjölet. Arbeta samman ingredienserna till en smidig deg. Tillsätt resten av mjölet, lite i taget.
- Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl i ca 5 min. Låt den jäsa under bakduk ca 1 tim.
- Dela degen i fyra bitar, kavla ut dem till runda kakor ca ½ cm tjocka. Degen ska vara tjockast i kanterna.
- Lägg pizza bottnarna på mjölad plåt. Bred på tomatsås och täck med hälften av osten, samt hälften av oreganon.
- Lägg kronärtskocks hjärtat i mitten av pizzan och räkor, avrunna champinjoner, musslor och strimlad skinka i grupper runt omkring. Krydda med oregano och täck med resten av osten. Grädda pizzorna i 250 °C ca 10 min.
Kockens tips
- Önskar du en kraftigare pizzabotten, kan du byta ut 2 dl av vetemjölet mot samma mängd grahamsmjöl.
- Serveringsförslag: Vitkålssallad med röd och grön paprika.