Ett bra sätt att ta tillvara överbliven frukostgröt är att baka bröd. Gröten gör att brödet håller sig saftigt länge. Här fyller du det med aprikoser och russin som ger god smak och gör brödet matnyttigt.
Gammaldags grötbröd med aprikoser
Antal
1
brödTillagningstid
1
hourJästid
1
timDet bästa receptet på gammaldags grötbröd med aprikoser från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 1 bröd:
1 dl torkade aprikoser
½ pkt jäst, 25 g
2 dl vatten
1 ½ dl kall gröt
2 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl special
1 dl russin
½ msk salt
yoghurt till pensling
Så här gör du:
- Hacka aprikoserna. Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt och slå det över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt gröt, rågmjöl, vetemjöl, russin, aprikoser och salt och blanda noga. Knåda degen väl på bakbord, ca 5 min. Tillsätt ev mer mjöl, degen ska vara smidig. Mjöla en bunke, lägg i degen och låt den jäsa under duk ca 30 min.
- Tag upp degen, rulla ut den och forma den till 1 bröd eller flera bullar. Lägg brödet på en plåt och låt det jäsa under duk ytterligare 30 min.
- Pensla brödet med yoghurt och grädda det i 200 °C, ca 25 min. Låt brödet svalna på galler.
Kockens tips
- Variera smaken på brödet genom att använda olika sorters gröt.
- Dryckförslag: Varm eller kall choklad, kaffe eller te.
- Serveringsförslag: Servera med aprikosmarmelad elle mild ost.