Gammaldags banankaka med pecannötter
Kategori
Bakverk
Över hela USA uppträder banankaka i en mängd olika former. Här en mild, god och lite mäktig variant som passar allra bäst efter en lättare huvudrätt, som en sallad eller soppa. Servera den gärna till kaffet!
Tillagningstid
1 timme, 15 minuter
Total Time
1 timme, 15 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- ¾ dl matolja
- 2 dl honung
- 2 ägg
- 5 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk bikarbonat
- 1 stor eller två små bananer
- ½ dl yogurt
- ½ dl pecannötter
- smör eller margarin samt mjöl till formen
Instruktioner
Så här gör du:
- Vispa samman olja, honung och ägg i en stor skål tills smeten blir riktigt fluffig.
- Blanda mjöl, bakpulver och bikarbonat väl. Mosa bananen ordentligt, t ex med en gaffel. Hacka pecannötter.
- Vänd först ner mjölblandningen och sedan försiktigt bananmos, yoghurt och pecannötter i äggsmeten.
- Häll smeten i en smord och mjölad kakform och grädda i 175 °C ca 1 tim, eller tills kakan fått fin färg och känns ordentligt fast. Servera kakan varm eller kall.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera med lättvispad, kall grädde.
Dryckförslag
Kaffe, te eller helt enkelt bordsvatten.
Kockens tips!
Du kan byta ut pecannötter mot andra nötter eller också utesluta dem helt, om du är känslig för nötter.