Gammaldags brændende kærlighed
Kategori
Fläskkött
God husmanskost är alltid lika välkommet på bordet. Rätten med det poetiska namnet, brinnande kärlek, är en dansk klassiker med hemlagat potatismos, nystekt bacon och lök.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 1 kg potatis
- 1 msk smör eller margarin
- 2 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- Riven muskotnöt
- 2 – 3 gula lökar
- 8 – 10 skivor bacon
Instruktioner
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i osaltat vatten. Häll av vattnet och stöt potatisen till mos.
- Värm mjölken. Tillsätt matfettet i potatismoset samt den varma mjölken. Rör om moset så att det blir lätt och luftigt. Krydda med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Håll potatismoset varmt.
- Skala och hacka löken grovt. Skär baconet i strimlor och stek dem i torr, het stekpanna. Tag upp baconet och låt det rinna av på hushållspapper. Stek under tiden löken.
- Lägg upp potatismoset i en skål och strö bacon och lök. Servera genast.
Noteringar
Serveringsförslag
Serveras brännande het med gröna ärter. Strö ev över finklippt persilja.
Dryckförslag
Öl eller vatten.
Kockens tips!
Skär 2 äpplen i klyftor och stek tillsammans med löken. Då får rätten en syrligare och mustigare smak.