Bruschetta är en mycket populär entrérätt i Italien, från början egentligen fattigmansmat men nu serverad på nästan alla restauranger. Lika enkel att laga som ljuvlig att äta.
Gammaldags bruschetta
Antal
1
portionTillagningstid
15
minutesDet bästa receptet på gammaldags bruschetta från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 1 portion:
½ minibaguette eller 2 rejäla skivor vitt bröd
½ vitlöksklyfta
2 msk god olivolja, gärna extra fin jungfruolja
några korn grovt salt
lite finhackad persilja
- Tillbehör:
råa sockerärter
blomkålsbuketter
strimlade morötter
bitar av röd paprika
Så här gör du:
- Skölj grönsakerna och skär dem i lagom stora bitar. Lägg upp dem vackert på ett fat.
- Rosta baguetten i ugnen under grillvärme eller rosta brödskivorna i en brödrost. Brödet ska bara få svagt gyllenbrun färg, men det får inte bli torrt.
- Gnid ytan med vitlök och droppa över olivolja. Strö på grovt salt och persilja.
- Servera vitlöksbröden tillsammans med grönsakerna.
Kockens tips
- Variera gärna rätten med lite krossad tomat och kryddgrönt på brödet, en variant som man ofta får i Italien. Förvara olivoljan i svalskåp eller i +10 °C till + 18°C. I kylskåp kristalliseras den och måste stå framme innan den kan användas.
- Dryckförslag: Ett enkelt italienskt vin, rött eller vitt, eller vatten.
- Serveringsförslag: Servera som entrérätt med knapriga grönsaker eller till en soppa eller sallad.