Gammaldags citronpudding
Kategori
Kalla desserter
Gammaldags citronpudding är en uppskattad avslutning på en finare middag. Citronens syrlighet känns fräsch och uppfriskande, särskilt efter en kryddstark anrättning.
Tillagningstid
40 minuter
Wait Time
4 timmar
Total Time
40 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 6 portioner:
- 6 blad gelatin
- 2 ägg
- ¾ dl socker
- 2 dl mjölk eller tunn grädde
- 2 dl tjock grädde
- Rivet skal av 1 citron
- Pressad saft av 2 citroner
Instruktioner
- Lägg gelatinblad, ett i taget, i kallt vatten. Blötlägg dem i ca 10 min och krama sedan ur dem väl.
- Dela äggen. Lägg gulorna i en rostfri kastrull och vitorna i en stor skål. Häll socker och mjölk i kastrullen och låt allt sjuda försiktig vispning tills det tjocknar. Låt inte krämen koka då den lätt skär sig, utan bara sjuda tills den först bubblan syns.
- Lägg i de urkramade gelatinbladen och rör om tills de har smält i den varma krämen. Låt krämen kallna. Rör om då och då.
- Vispa vitorna till hårt skum. Vispa även grädden så att den blir ordentligt tjock. Blanda sedan krämen med citronskal, citronsaft, vispad grädde och vänd till sist ner äggviteskummet.
- Häll upp smeten i 1 stor eller 6 mindre portionsskålar. Låt puddingen stå kallt i minst 4 tim.
Noteringar
Serveringsförslag
Servera puddingen med en mandelkaka, t ex mandelflarn.
Dryckförslag
Ett dessertvin eller vatten.
Kockens tips!
Skiva gärna lite kiwi över som garnering. Det är lika vackert som gott.