Kalvstek är traditionell, gammaldags festmat som vi inte får glömma bort. Här får steken puttra länge i grytan så att det blir riktigt med mustig sky till gräddsåsen.
Gammaldags farmors söndagsstek
Antal
6
portionerTillagningstid
2
hours30
minutesDet bästa receptet på gammaldags farmors söndagsstek från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 6 – 8 portioner:
1 ½ kg kalvkött
2 msk smör eller margarin
½ tsk salt
1 krm mald vitpeppar
3 dl vatten
½ tärning köttbuljong
- Sås:
steksky, ca 5 dl
2 dl vispgrädde
4 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
Så här gör du:
- Skrapa köttet med en kniv eller torka av det med hushållspapper.
- Bryn matfett i en stor stekgryta. Lägg i köttet och låt det få fin färg. Vänd med träskedar och bryn köttet väl runt om.
- Strö på salt och vitpeppar och häll vatten vid steken. Lägg i ½ buljongtärning. Stick ev in en köttermometer i mitten av steken. Låt sjuda under lock i 1 ½ tim. Tillsätt mer vatten om så behövs.
- Har du använt en köttermometer ska temperaturen vara 75 °C – 80 °C. Tag upp steken och lägg den på en trancherbräda.
- Mät upp skyn till ca 5 dl. VIspa samman grädde och vetemjöl och häll redningen i skyn under omrörning. Låt allt koka under lock i 3 min.
- Smaka av såsen och sila den så att den blir riktigt slät och fin.
- Skär upp steken i ej för tunna skivor. Servera med gräddsåsen i en separat skål.
Kockens tips
- Du kan laga steken i god tid, göra i ordning såsen och sedan värma på svag värme precis innan serveringen.
- Dryckförslag: Vitt eller rött vin.
- Serveringsförslag: Kokt potatis, kokta morötter och ärter. Pressgurka passar också fint till.