Varför inte piffa upp lammsteken med en fyllning som får köttet att smaka ännu godare och ännu mer? Lamm- eller kalvfärs i förening med vitlök, örter och persilja göms här i stekens mitt.
Gammaldags färsfylld lammstek
Antal
8
portionerTillagningstid
2
hours30
minutesDet bästa receptet på gammaldags färsfylld lammstek från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 8 – 10 portioner:
1 urbenad lammstek, ca 2 kg
250 g lamm- eller kalvfärs
100 g smör eller margarin
1 dl smulat vitt bröd
2 tsk salt
2 tsk peppar
2 – 3 vitlöksklyftor
2 tsk stött rosmarin
2 tsk timjan
2 tsk dragon
1 dl grovhackad persilja
½ tsk paprikapulver
Så här gör du:
- Rör samman färs, matfett, brödsmulor och salt. Tillsätt grovmalen peppar, krossad vitlök, rosmarin, timjan, dragon och persilja.
- Lägg lammsteken med köttsidan upp på en skärbräda. Bred färsen på köttet och rulla ihop steken så hårt som möjligt från långsidan.
- Bind ihop med bomullssnöre och knyt ihop ändarna vid ena kortsidan. Lägg steken i en långpanna och stek den i 175 °C 105 min.
- Klipp bort snöret. Strö över paprikapulver och låt steken vila på en skärbräda i 15 min. Täck med folie.
- Häll 2 dl kallt vatten i långpannan och vispa ur skyn. Sila ner skyn i en kastrull. Värm den och häll upp i en såsskål.
Kockens tips
- Vill du inte bena ur lammsteken själv kan du säkert få hjälp av köttmästaren i din affär.
- Dryckförslag: Öl eller lätt rödvin.
- Serveringsförslag: Servera lammsteken skuren i skivor med sky, ugnsbakad lök, helstekt brysselkål och kokt potatis. Syltlök och röd gelé är också gott till.