Gammaldags flamberad pepparbiff
Kategori
Nöttkött
Bjud på pepparbiff nästa gång du har fest, men lämna svart- och vitpeppar därhän. Grönpeppar ska det vara. Med en fyllig gräddsås spetsad med lite konjak, får du både biffen och gästerna att tända till.
Tillagningstid
30 minuter
Total Time
30 minuter
Ingredienser
Det här behöver du till 4 portioner:
- 4 tsk grönpepparkorn
- ½ lök
- 4 skivor nötfilé eller utskuren biff
- 1 msk smör eller margarin
- 1 tsk salt
- 1 ½ dl vispgrädde
- 2 – 3 msk stark buljong
- 2 – 3 msk konjak
Instruktioner
- Krossa grönpepparkornen i en mortel och hacka löken.
- Gnid in köttet på bägge sidor med pepparn och löken. Kryddorna ska pressas in i köttet.
- Bryn matfett i en stekpanna. Lägg i biffarna när fettet är gyllenbrunt.
- Bryn dem väl på ena sidan, vänd dem och salta lätt.
- Bryn sedan biffarna på andra sidan och salta.
- Lägg upp biffarna på ett fat och håll dem varma.
- Häll grädden i stekpannan och låt den koka ihop till en simmig sky. Späd med buljongen.
- Häll över skyn i en skål, torka ur stekpannan. Värm upp stekpannan. Lägg tillbaka biffarna, häll över konjaken och tänd på den.
- Häll tillbaka gräddsåsen och låt det hela sjuda 1 – 2 min.
Noteringar
Serveringsförslag
Bakad potatis eller potatisgratäng och haricots verts.
Dryckförslag
Ett fylligt rödvin.
Kockens tips!
Biffarna ska inte brännas av med konjaken förrän omedelbart före serveringen.