Att servera förrätten i ett snäckskal ger ett elegant intryck. Den här gången blir det särskilt exklusivt, med skaldjur av alla de slag gratinerade i en utsökt vitvinssås.
Gammaldags gratinerad skaldjurssnäcka
Antal
4
portionerTillagningstid
40
minutesDet bästa receptet på gammaldags gratinerad skaldjurssnäcka från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
300 g räkor med skal
1 färsk, kokt hummer
1 färsk, kokt krabba
16 färska, vinkokta musslor
- Sås:
1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök
1 dl fiskbljong eller musselspad
1 dl torrt vitt vin
1 ½ dl tjock grädde
2 msk smör eller margarin
salt
peppar
pressad citron
2 msk riven ost
Så här gör du:
- Skala räkorna och klyv den färska hummern och krabban. Tag ut köttet och skär det i bitar. Låt musslorna rinna av.
- Koka ihop lök och fiskbuljong eller musselspad några min. Tillsätt vin och grädde och koka ihop tills såsen reducerats till hälften.
- Klick ner matfett och smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
- Fördela skaldjuren i snäckor eller portionsformar och häll över såsen. Strö över riven ost och gratinera i 275 °C 5 – 6 min, tills ytan fått färg.
Kockens tips
- Du kan förbereda rätten fram till gratineringen. Den färska hummern, krabban och musslorna kan bytas ut mot konserver. Tag 1 burk á 225 g av vardera sort.
- Dryckförslag: Ett torrt vitt eller mineralvatten med citron.
- Serveringsförslag: Servera med kuvertbröd eller spröd värmd pain riche.