Gratinerad skaldjurssnäcka


Att servera förrätten i ett snäckskal ger ett elegant intryck. Den här gången blir det särskilt exklusivt, med skaldjur av alla de slag gratinerade i en utsökt vitvinssås.

Gammaldags gratinerad skaldjurssnäcka

Gammaldags gratinerad skaldjurssnäcka

4 from 3 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Varma och kalla smårätterDifficulty: Medelsvår
Antal

4

portioner
Tillagningstid

40

minutes

Det bästa receptet på gammaldags gratinerad skaldjurssnäcka från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 4 portioner:
  • 300 g räkor med skal

  • 1 färsk, kokt hummer

  • 1 färsk, kokt krabba

  • 16 färska, vinkokta musslor

  • Sås:
  • 1 msk finhackad schalottenlök eller gul lök

  • 1 dl fiskbljong eller musselspad

  • 1 dl torrt vitt vin

  • 1 ½ dl tjock grädde

  • 2 msk smör eller margarin

  • salt

  • peppar

  • pressad citron

  • 2 msk riven ost

Så här gör du:

  • Skala räkorna och klyv den färska hummern och krabban. Tag ut köttet och skär det i bitar. Låt musslorna rinna av.
  • Koka ihop lök och fiskbuljong eller musselspad några min. Tillsätt vin och grädde och koka ihop tills såsen reducerats till hälften.
  • Klick ner matfett och smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
  • Fördela skaldjuren i snäckor eller portionsformar och häll över såsen. Strö över riven ost och gratinera i 275 °C 5 – 6 min, tills ytan fått färg.

Kockens tips

  • Du kan förbereda rätten fram till gratineringen. Den färska hummern, krabban och musslorna kan bytas ut mot konserver. Tag 1 burk á 225 g av vardera sort.
  • Dryckförslag: Ett torrt vitt eller mineralvatten med citron.
  • Serveringsförslag: Servera med kuvertbröd eller spröd värmd pain riche.
Handla ingredienser till Gratinerad skaldjurssnäcka

mathem.se eller hemköp.se