Frikassé i olika former tillhör klassikerna inom husmanskosten och är lätt att laga till. Med mört kalv- eller lammkött som bas och en härlig sås som rundas av med äggulor får du en verkligt läcker stuvning.

Gammaldags kalv- eller lammfrikassé
Antal
4
portionerTillagningstid
1
hour30
minutesDet bästa receptet på gammaldags kalv- eller lammfrikassé från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
1 kg kalv- eller lammkött med ben av bog eller rygg, eller 600 g benfritt kött
ca 2 l vatten
1 morot
1 gul lök
1 msk salt
8 vitpepparkorn
1 lagerblad
- Sås:
1 ½ msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 – 2 msk pressad citronsaft
2 äggulor
1 dl tunn grädde
Så här gör du:
- Skölj köttet och lägg det i en gryta. Koka upp vatten, häll över så mycket att det täcker köttet och koka upp grytan.
- Skala morot och lök och skär dem i skivor. Lägg ner grönsaker, salt och kryddor i grytan och låt köttet sjuda under lock ca 1 tim tills köttet känns mört.
- Tag upp köttet, skär bort benen och skär köttet i bitar. Håll köttet varmt i lite av buljongen. Sila buljongen och koka ihop till 4 dl. Fräs matfett och mjöl i en gryta, späd med buljongen och låt sjuda några min. Smaka av med citronsaft.
- Vispa samman äggulor och grädde och rör ner blandningen i såsen, som sedan inte får koka. Tag grytan från värmen och lägg ner köttet i såsen, eller lägg köttet i en serverings karott. Häll över såsen och servera.
Kockens tips
- Dillkött tillagas på samma sätt som denna rätt. Smaksätt då såsen med finklippt dill och 1 – 2 msk matättika.
- Dryckförslag: Öl eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Servera med ris och kokta grönsaker.