De italienska köksmästarna är världsberömda för sitt kalvkött och det mjälla köttet ligger till grund för många festmåltider. Här förhöjs smaken med parmesanost i paneringen och portvin i såsen.
Gammaldags kalvfilé med ost och portvinssky
Antal
4
portionerTillagningstid
30
minutesDet bästa receptet på gammaldags kalvfilé med ost och portvinssky från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
8 skivor kalvfilé, ca 500 g
1 ägg
5 msk riven ost, t ex parmesanost eller herrgård
1 tsk salt
2 – 3 msk smör eller margarin
1 dl buljong av grönsakstärning
1 dl portvin, rött eller vit
salt
vitpeppar
1 krm paprikapulver
Så här gör du:
- Lägg köttskivorna på en skärbräda och banka ut dem med knuten hand så att de blir tunna och jämna.
- Vispa upp ägget i en djup tallrik, tillsätt ost och salt och låt blandningen stå 10 min.
- Vänd köttskivorna i ost smeten. Bryn matfettet till svag brun färg i en stor stekpanna. Lägg i köttet och stek till vacker gulbruna färg på båda sidor, ca 5 min totalt.
- Lägg upp köttet på ett ugnsfast fat och håll det varmt i ugnen. Täck inte över köttet, då förlorar paneringen sin frasighet.
- Häll buljong och portvin i stekpanna, vispa ur pannan och smaksätt med salt, nymald peppar och paprikapulver. Smaka av, sila skyn och häll upp den i en såsskål.
Kockens tips
- För att vara saftigt och gott bör kalvköttet vara svagt rosafärgat vid serveringen.
- Dryckförslag: Lätt eller medelfylligt rött vin, eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Kokt pressad potatis, små ärter och morötter eller spenat.