Lammkotletter kan man laga mycket gott av, så det borde vi äta oftare. Den här rätten passar både vid festliga och till vardags.
Gammaldags lammkotletter med örtsås
Antal
4
portionerTillagningstid
40
minutesDet bästa receptet på gammaldags lammkotletter med örtsås från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
4 lammkotletter
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk smör eller margarin
½ tsk salt eller örtsalt
2 krm nymald svartpeppar
- Sås:
2 ½ dl vatten
2 msk vetemjöl
2 ½ dl créme fraiche
2 msk hackad persilja
½ dragon
½ tsk körvel
örtsalt
½ tsk provencalsk kryddblandning
svartpeppar
Så här gör du:
- Snitta ev kotletterna i kanten, annars buktar de sig vid stekningen. Gnid in dem med den pressade vitlöksklyftan. Stek kotletterna i matftten i en stekpanna 3 – 4 min på varje sida. Salta och peppra.
- Lägg upp kotletterna på varje serveringsfat. Täck med folie och håll den varma.
- Blanda vatten och mjöl i en redningsbägare, häll det i en kastrull. Häll i créme fraiche och låt det koka sakta några minuter.
- Tillsätt den hackade persilja, dragon, körvel, örtsalt och den provencalska kryddblandningen. Låt såsen sjuda några min.
- Smaka av och krydda ev med salt och peppar. Häll såsen vid sidan av kotletterna och servera.
Kockens tips
- Lammkotletterna kan mycket väl bytas ut mot griskotletter, ifall någon inte tycker om smaken av lamm.
- Dryckförslag: Ett lätt italienskt rödvin eller mineralvatten.
- Serveringsförslag: Klyftpotatis, kokta morötter och haricots verts.