Det här en lätt och fräsch glass som görs på grädde mjölk, socker och limefrukter. Den garneras vackert med limeskal och är en frisk avslutning på en god middag.
Gammaldags limeglass
Antal
8
portionerTillagningstid
45
minutesI frysen
3
timDet bästa receptet på gammaldags limeglass från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 8 – 10 portioner:
1 ¼ dl socker
½ dl vatten
3 dl mjölk
3 dl tjock grädde
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
rivet skal av 1 lime
pressad saft av 2 lime
ev 2 droppar grön fruktfärg
- Garnering:
rivet lime skal eller kanderade citronskal
Så här gör du:
- Koka upp socker och vatten. Låt sockerlagen bli helt kall. Blanda samman mjölk, grädde, vaniljsocker, salt och den kalla lagen.
- Smaksätt med fint rivet limeskal, pressad limesaft och ev fruktfärg. Rör om väl.
- Häll glassmeten i glassmaskinen. Kör tills den stannar, ca 30 min. Tag ur glassmeten med en plastskrapa och häll den i en avlång brödform.
- Packa glassen väl, slå formen några gånger mot underlaget. Täck med folie och ställ i frysen, ca 3 tim. Förbered gärna hit 2 – 3 dagar i förväg.
- Låt glassen stå i kylskåp ca 1 tim före serveringen. Gör fina kulor med en glasskopa och lägg upp på assietter. Garnera med lime- eller citronskal och servera.
Kockens tips
- Gör själv kanderade citronskal genom att koka skal strimlor i 1 dl socker och 1 dl vatten 6 – 8 min.
- Eftersom den här glassen inte görs på äggulor bör den göras i glassmaskin, annars blir den isig och delar sig lätt.
- Dryckförslag: Isvatten med citronmeliss.
- Serveringsförslag: Servera med skalade päronhalvor, från burk eller nykokta.