Färska champinjoner har en fantastisk förmåga att ta upp andra smakämnen och blanda dem med sina egna. Här får de puttra med bl a vitlök, olivolja och rosmarin innan allt bränns av med lite konjak.
Gammaldags marinerade champinjoner
Antal
4
portionerTillagningstid
35
minutesDet bästa receptet på gammaldags marinerade champinjoner från gammaldagsrecept.se
Ingredienser
- Det här behöver du till 4 portioner:
500 g färska champinjoner
2 – 3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk rosmarin
1 tsk salt
5 cl konjak
saften av ½ citron
Så här gör du:
- Rensa och torka av champinjonerna. Skölj dem bara om de är mycket jordiga. Skär dem i tjocka skivor eller dela dem i fyra delar.
- Värm olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gryta. Tillsätt champinjonerna. Pressa över vitlöken. Smula sönder lagerbladet över champinjonerna tillsammans med rosmarin och salt.
- Låt allt småputtra utan lock på svag värme tills vätskan kokat in och champinjonerna blivit glansiga och klara.
- Öka värmen, så att kastrullen blir riktigt het. värm konjaken och häll den över champinjonerna. Skaka om kastrullen och antänd konjaken. Låt allt stå kvar på värmen tills lågorna slocknat.
- Tillsätt därefter citronsaft och låt champinjonerna småputtra ca 5 in. Låt dem kallna före serveringen.
Kockens tips
- När du flamberar bör du ha locket till kastrullen i närheten, så att du ev kan kväva lågorna.
Marinerade champinjoner är också goda med kokt pasta, t ex tagliatelle. Värm då svampen och blanda den i den nykokta pastan. - Dryckförslag: Öl eller ett lätt rödvin.
- Serveringsförslag: Servera med ett gott vitt bröd och grönsallad.