Julstubbe


Den här kakan liknar faktiskt en liten stubbe från tomtarnas granskog. en härlig kaka med en blandning av det mesta som hör julen till, men även gör sig bra vid andra festtillfällen under året.

Gammaldags julstubbe

Gammaldags julstubbe

5 from 4 votes
Recipe by gammaldagsrecept.se Course: Pajer och tårtorDifficulty: Medelsvår
Antal

10

bitar
Tillagningstid

45

minutes
Att stå kallt

2

tim

Det bästa receptet på gammaldags julstubbe från gammaldagsrecept.se

Ingredienser

  • Det här behöver du till 10 – 12 bitar:
  • 3 ägg

  • 2 dl strösocker

  • 2 dl vetemjöl

  • 1 ½ tsk bakpulver

  • Fyllning:
  • 2 dl apelsin marmelad

  • 1 dl kolasås eller hasselnötcréme

  • Garnering:
  • 100 g mörk choklad, ej blockchoklad

  • ½ – 1 dl flagad, rostad mandel

Så här gör du:

  • Vispa ägg och 1 ½ dl socker vitt och pösigt med elvisp, ca 3 min. Tillsätt vetemjöl och bakpulver och rör, utan att vispa, till en klimpfri smet. Lägg bakpapper i en långpanna och häll i smeten. Bred den långt ut i kanterna och se till att kanterna blir jämna.
  • Grädda kakan i 250 °C, ca 5 min eller tills den är torr i mitten. Strö 1 – 2 msk socker på ytan och stjälp upp kakan på ett bakpapper. Dra av bakpappret försiktigt.
  • Rör samman apelsin marmelad och kolasås och bred ut smeten på kakan. Rulla ihop den från lång- eller kortsidan med hjälp av bakpappret och låt kakan kallna insvept i bakpappret.
  • Smält chokladen i en skål över hett vatten. Bred eller pensla chokladen över kakan. Gör mönster med en gaffel och sätt mandelspån i den mjuka chokladen. låt kakan stå kallt minst 2 tim före serveringen.

Kockens tips

  • Du kan blanda hackad, syltad frukt i fyllningen om du önskar.
  • Dryckförslag: Kaffe, te, sherry, marsalavin eller portvin.
  • Serveringsförslag: Servera med vispad grädde och en stor klase gröna vindruvor.
Handla ingredienser till Julstubbe

mathem.se eller hemköp.se

Föregående recept

Köttbullar

Nästa recept

Marinerade champinjoner